dimarts, 26 d’agost del 2014

Solanum lycopersicum. Tomata..

Solanum Lycopersicum. Tomata 

 Parlar de la tomata suposa parlar tal vegada de la planta més venerada i important dintre del nostre hort i que té una presència  també més completa a la taula, per aixó aquesta entrada li la dediquem a ella i anirem ampliant tot el que anem aprenent, tant pel que fa al conreu, les varietats que en són moltes i molt diverses i tota la seua esència dintre de la cultura popular tant pel que fa a cançons, dites o les mil maneres de cuinar-la.
 


                               
Les varietats

Les de pera
 La tomata de pera de mata alta

ja notem la forma allargada de pera.
 Tomata de pera de mata baixa


                               
                     https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfgn9ewL3aQQvPfeutHS_01ESw218YoSlowf_7fsCTFoVOXJrthb7mbT1DBKl4cEAcIYRH5x2-ibOtWINcMNMuPtYKHVjDl1uCBkAJov3IB07z3wAfIC9LshjQVSxPklbLlxWF0SVcmiI/s1600/alqueria+i+hort+120.JPG

 Tomata andina
Cal recordar que el seu origen es situa sobre els Andes i és un dels primers llocs que va ser domesticada pels indígenes

Afegeix un títol
                               
                    

Les de cirera
La tomata  de cirera

Tomata de cirera de pera


                              


                               

Tomata de cirera negra
                               

Tomata de cirera groga

                               
Tomata de  cirera gegant.
Aquesta varietat me la va donar Vicent de la Llosa de Ranes (La Costera)

                                    

                               
Tomata de cirera espontània
 Aquesta varietat s'ha assalvatjat a l'hort i creix de manera natural, sense sembrar-la.
                              

                              
Les de Penjar
Tomata de penjar mallorquina
 
                               


Tomata grossa
Tomata cor de bou

                               


                               

Tomata raf
                               

Tomata valenciana
                               

Tomata Mutxamel.
 Un incís que si que vull apuntar és l'origen del nom, ni és "Moltamel" ni és "Muchamiel" ja que l'origen del mot és la població Alacantina de Mutxamel, a la comarca de l'Alacantí, per això el nom de la varietat pren el nom del poble d'on és originari, Mutxamel.
 Com a detall el topònim Mutxamel no té res a veure amb la mel i ve de l'àrab mujmâ(mercat) i per altra banda del romànic el(lloc de reunió) . Seria lloc d'àplec per al mercat.
 Ací anirem explicant el progrés d'aquesta varietat de tomata de l'Alacantí.
                                


Tomata negra de Crimea
                                

                                

Tomata Kumato
Aquesta varietat sol ser molt fosca de pell.

                                


                                


Tomata anomenada "del terreny"
 Suposo que equival a un altre nom en un altre poble.
                               

Tomata rosa
 Aquesta varietat la va portar Xavi Serra de Lludient (l'Alt Millars)
                               


                               

Tomata de Montserrat



Tomata Balarga
 És una tomata que té un color molt blanc de verda i és de creixement determinat.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada