dimecres, 27 d’agost del 2014

Phaseolus Lunatus.Bajocó valencià.

Phaseolus Lunatus .Bajocó  valencià

Tavelles de bajocó amb el gra ja format


En el català de Castelló de la Plana l'anomenem bajocó , tot i que altres mots com mongeta de Lima (Phaseolus limensis) ens dòna una referència del seu origen. A la plana de Castelló el trobem als hortets familiars plantat  pel consum particular,tal vegada a l'horta podem trobar algun bajoconar més gran, tot i que no hi ha grans plantacions. El nom cièntific de l'espècie lunatus fa referència a  la forma de lluna del gra.
Pel que fa al conreu  a la zona de Castelló és tradicional fer planter cap al mes de febrer i al març abril plantar-los a l'exterior, el seu conreu és més llarg que el de la seua parenta la bajoca (phaseolus vulgaris),  El bajocó també és un Phaseolus, però  aquest  pel que fa a Castelló i el seu clima pot perdurar fins que les primeres glaçades el maten. Moltes vegades pot arribar fins al mes de gener, cap a la setmana de Reis encara es poden collir bajocons si fa un bon estiuet de Nadal.
Floreta del bajocó
     La Galera de Bajocons
Un altre fet rellevant  i tradicional de Castelló i del bajocó és la construcció de la "galera de bajocons" .
 És una costrucció de canya, consta d'una part que formen els pilars, són canyes fortes que lligades aguanten tota la construcció i les que formen el sostre és van enllaçant i és per on la planta formara una cuberta horitzontal, la planta sempre va creixent i produint fruits  que van penjant  sobre el nostre cap.
 Al gunes vegades es dedica un lloc permannent per al seu conreu amb una estructura més segura de ferro o fusta.
Tavelles de bajocó

És tradicional quan ve la tardor cap als mesos de setembre-octubre, amb el pes que la planta ha anat posant damunt les canyes i els vents forts que ens tomben  la galera, també recorde patir especialment quan fa vent en aquesta epoca per la galera de bajocons. Si la tomba es dificil la seu recuperació.
 Un altre tòpic del bajocó es a l'hora de collir-lo, sols es poden tocar els que es cullen, veiem el gra al trasllum o  de perfil i no ens podem enganyar ja que aquells que toquem i no collim per no estar unflats es semen.
El Camí dels Bajocons
La Pudenta

Per altra banda l'animalet que té un efecte directe és la Pudenta que sema els bajocons, alguns anys els efectes són devastadors


Varietats de  Phaseolus lunatus.
En principi sols tenim una varietat a l'hort,fins que no en trobem més, té la característica de tenir el fesol blanc amb un cordonet morat que voreja la part del germen, és la varietat autòctona del País Valencià. Per altra banda les tavelles són grans i verdes d'uns 14 cm.
 El Consum
 El seu consum més típic és menjar-lo a la paella, si són tendres millor, sinó  s'utilitzen els secs i es posen a remulla unes hores, tot i que són més farinosos.
Tavella seca amb el gra madur
El Bajocó a l'hort .
 El bajocó té un lloc privilegiat a l'hort,  aprofitant el seu creixement i la seua ombra hi ha EL CAMÍ DELS BAJOCONS. Es el camí que porta al galliner. Les plantes cobreixen la part de dalt del camí donant frescor a l'estança. Tot  i que també trobareu altres espècies enfiladisses.
Flor i bajocons menuts
Bajocó molt tardà 29 d'agost 2014

Planter de bajocons febrer 2013

 Els bajocons comencen a trencar la terra-31-4-15
Inflorescència abans de florir juny-2015
Inflorescència totalment florida l'agost del 2015.




2 comentaris:

  1. Hola,tenim sembrat bajacons en un tros de terra dins del parc agrari del baix llobregat en Barcelona i no floreig, nomes fa fulla, saps perque motiu pot ser? Gràcies

    ResponElimina
  2. Ací, a la Ribera del Xúquer, a Algemesí, enguany 2022 ens passa el mateix. Estem a .itjans setembre i ni rastre de flor.

    ResponElimina