dilluns, 1 de setembre del 2014

Vicia Faba. Fava.

Vicia Faba. Fava .

Respecte les faves antigament no disposàvem de la varietat de tardor, anomenada flor de tardor que el que fa és allargar el cicle  de collita, antigament a Castelló era una fita collir  les primeres faves  per les festes de la Magdalena,  cap a març, i menjar-nos la truita de faves dalt  de l'ermita com marca la tradició de Castelló cada tercer diumenge de quaresma.  Depén de quan eren les festes, ja que  podien caure a finals de febrer març o principis d'abril,  espigolàvem les primeres faves, de vegades,  si eren molt tendres fins i tot fergides amb la pell. Era també un deler collir-les i menjar-les. Això són ara sols records de la meua infantesa. Es clar les faves les sembràvem cap a Tots Sants (1 de novembre), i venies a collir les primeres faves cap a març.

 Ara això ja no és així, amb la implantació de la nova varietat de tardor quan venen les festes de Magdalena ja estàs fart de menjar faves, ja no són les primeres ni les més tendres. Ja que les de flor de tardor  es sembren cap a l'agost i cap a principis d'octubre es pot estar collint ja, fins a març o abril que venen les  del temps, aixó si, són molt sensibles a la calor i  els darrers anys, que l'estiu s'allarga això ho aguanten molt malament i agafen moltes malalties i no produeixenpracticament
Un detall respecte les faves és que ha de passar el minim temps des que es cullen fins que es couen, així les faves són més tendres.
Una de les receptes tradicionals a Castelló són les faves al tombet, que es posen les faves pelades en un perol i  es posa la tapa del perol  a l'inrevés i plena d'aigua, de tant en tant  el traiem en momlt de compte que l'aigua no caiga dintre i donem unes voltes a  les faves  agafant el perol de les anses. despres  que tinguem les faves girades tornem a posar la tapadora girada i plena d'aigua.



 
Favera flor de tardor  el 6-9-2014


 Favera acabada d'eixir de terra. Setembre del 2016
A l'hort comencen a eixir les primeres faves.
 La flor de la favera semblen papallornes blanques amb puntests negres sobre les plantes.
 Cap al gener estem collint faves
faves, flor de tardor 26-12-14
fava flor de tardor novemgre del 2014
Fava flor de tardor amb flor
 

Detall de les flors de la fava, de blanc pintades de negre

Xicotetes faves acabades de quallar





 Faves  del temps .8-12-14

Fava varietat reina mora-
Faves seques per llavor











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada