dissabte, 31 de gener del 2015

Citrus sinensis. Taronger

Citrus sinensis. Taronger.
 Podria fer tot un bloc parlant de varietats de taronges i del seu conreu, no és la meua intenció, inclús el referent etnològic de Castelló i la taronja  és tant ampli que ho hem d'agafar amb calma, ja que el patrimoni és molt gran. Pel que fa a les varietats voldria treballar en especial aquelles més antigues que els nostres avis en parlen però és més difícil trobar-ne com les Viciedes, les blanques, les de la cadena, o les sanguines
 En la imatge de sota tenim una imatge representativa de la Plana,  una manta espessa de magreta florida i dalt les fileres de tarongers  carregats de fruita mandura.

Hort de tarongers a la Vall de Segó
Hort de tarongers a l'Horta Nord


 El nafa.
La flor de taronger ompli els capmps de la plana de color i d'aroma i  és molt apreciat per les abelles per fer mel de nafa.

Algunes varietats.
 Les sanguines. El seu nom li ve del fort color roig que té la molla, i la seua  semblança a la sang

 
Taronja sanguina( Betxí, Plana Baixa)





La Navelate.
És una de les millors taronges, per molta gent la millor, nàvel en anglés vol dir melic i late tardà. És una taronja dintre les navels  una mica tardana.
Taronja varietat Navelate

L'anomenada taronja navel forma com un melic a la flor.



 Les Bernies.
Una altra taronja curiosa i poc conreada en l'actualitat és la Bernia que té un color groc per fora semblant a la llima. En aquest cas són de repom,  quan fa la florida fora temps les taronges madures també fora de temps.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada