dimecres, 2 de setembre del 2015

Cyperus esculentus.Xufera.Xufa

Cyperus esculentus. Xufera, xuflera, xufa.
 En la meua visita a Alboraia (l'Horta Nord) cap a finals de juny, vaig aprofitar i vaig fer una volta pels camins de l'horta i em vaig trobar les camps de xufa  que començaven a florir. És un cultiu introduït pels àrabs. Es conreat pels seus tubercles, les xufes,  dels quals  es trau l'orxata.
 Pel que fa a l'Horta d'Alboraia
 Aquesta zona d'Alboraia especialment bulnerable i en algunes ocasions atacada per l'urbanisme devastador. De moment s'ha salvat de la destrucció..
 El conreu de la xufa i tot el procés d'elaboració de l'orxata és tot un món que tal com el vaja coneixent , i vaja aprenent  de la gent de la terra aniré ampliant l'entrada.

A la primera caminada que vàrem fer de València a Alboraia cap al març del 2015 ens vàrem trobar que estaven sembrant la xufa, vàrem poder veure  la rectitud i la perfecció dels cavallons.
 També és molt curiosa la semblança a la junça, la planta és practicament igual , la flor si que és una mica mes xicoteta i més rogenca(la de la planta salvatge)
Cavallos sembrats de xufa a Alboraia.

Camps de xufa cap al mes de juny, al fons Alboraia.


 En mig del solc la xufa ja fa ombra

 Camps de xufa

Camps de xufa ja florida

Xufa en flor

 Camps de xufa en flor

 Camps de xufa en flor

Flor de la xufa

Camps de xufes, podem apreciar la flor

Solc sec del camp de xufes
 Al mes de gener aquest camp de xufes està sec, preparat per la collita

Mural ceràmic de la collita de les xufes en una orxateria d'Alboraia
  Després de recorrer una mica el terme d'Alboraia  i fer una mica de calor, no n'hi ha res com una bona orxata en una orxateria d'Alboraia. I com diu l'acudit, això és or, xata.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada