Bagot de raïm en creixement 5-10-15 |
En les seues múltiples formes de conreu, si la conreem en la seua forma baixa li diem vinya o cep, si la fem créixer en la seua forma alta li diem parra.
L'emparrat
És molt tradicional a la comarca de la Plana trobar a les alqueries o els masos el que anomenem emparrat que és un lloc proper a la casa normalment on la parra pot enfilar-se i crear una massa vegetal a una altura de dos metres aproximadament amb l'objectiu de fer ombra a l'estança, en aquest cas la finalitat de la parra a part del seu fruit és crear un espai prop de la casa amb ombra.
La parra moscatell a l'emparrat de l'alqueria
Bagots de raïm verd penjant de l'emparrat. |
L'emparrat vist des de dalt |
Bagots de raïm encara verd a la partida la Mota de Castelló de la Plana |
Cabassos de raïm madur a la comarca de la Marina |
Els Riuraus.
A la comarca de la Marina, on hi ha molta tradició de collir raïm especialment i més encara en l'antigor per la seua transformació en pansa, ja que és històric el comerç de la pansa abans de l'arribada de la malaltia de la fil·loxera, són tradicionals les construccions anomenades riuraus que solien ser edificacions allargades. Així al llarg de les parets tenen unes obertures en forma d'arc, especialment pel assecatge de la pansa quan no es podia assecar fora perquè plovia o feia mal temps.
Riurau a Jesús Pobre, a la Marina Alta |
Parra de coloració morada a punt per collir
En el meu viatge l'agost del 2015 a les Coves de Vinromà vaig poder veure algunes plantacions de vinya.
Per la meua experiència hi ha molta diferència de la resistència de la parra a agafar oïdi de les parres plantades a la marjal de Castelló a les plantades més cap al secà, en aquest cas Sant Joan de Moró.
Raïm moscatell
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada