diumenge, 19 de juliol del 2015

Vitis vinifera.Parra,vinya, cep

 Vitis vinifera.Parra, vinya, cep.
Bagot de raïm en creixement 5-10-15
A la fotografia podem veure un bagot de raïm poc després de la floració

En les seues múltiples formes de conreu, si la conreem en la seua forma baixa li diem  vinya o cep, si la fem créixer  en la seua forma alta li diem parra.
L'emparrat
És molt tradicional a la comarca de la Plana trobar a les alqueries o els masos el que anomenem emparrat que és un lloc proper a la casa normalment on la parra pot enfilar-se i crear una massa vegetal a una altura de dos metres aproximadament amb l'objectiu de fer ombra a l'estança, en aquest cas la finalitat  de la parra a part del seu fruit és crear un espai prop de la casa amb ombra.
 La parra moscatell a l'emparrat de l'alqueria 
Bagots de raïm verd penjant de l'emparrat.
L'emparrat vist des de dalt

 
Bagots de raïm encara verd a la partida la Mota de Castelló de la Plana

 Cabassos de raïm madur a la comarca de la Marina


Els Riuraus.
 A la comarca de la Marina, on hi ha molta tradició de collir raïm especialment i més encara en l'antigor per la seua transformació en pansa, ja que és històric el comerç de la pansa abans de l'arribada de la malaltia de la fil·loxera, són tradicionals les construccions anomenades riuraus que solien ser edificacions  allargades.  Així  al llarg de les parets tenen unes obertures en forma d'arc, especialment pel assecatge de la pansa quan no es podia assecar fora perquè plovia o feia mal temps.


 Riurau a Jesús Pobre, a la Marina Alta

 Parra de coloració morada a punt per collir


 En el meu viatge l'agost del 2015 a les Coves de Vinromà vaig poder veure algunes plantacions de vinya. 



Per la meua experiència hi ha molta diferència de la resistència de la parra a agafar oïdi  de les parres plantades a la marjal de Castelló a les plantades més cap al secà, en aquest cas Sant Joan de Moró.

Raïm moscatell







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada