dimecres, 30 de desembre del 2015

Prunus armeniaca. Albercoquer

Prunus armeniaca. Albercoquer.
Una  de les alegries de la primavera són els primers albercocs, sempre amb compte ja que segons ens recorden els consells dels pares si despres de menjar albercocs bevem aigua podem agafar un mal de panxa.
 En aquest cas els vaig trobar pel camí de Cabanes a les Santes



diumenge, 27 de desembre del 2015

Olea europea. Olivera


                          

Olea europea. Olivera.
L'olivera és un dels conreus i dels arbres  que formen la base de la nostra història, enllaçada amb la cultura mediterrània. És un d'aquells conreus que tal com anem desgranant tot l'entramat de costums que es relacionen amb l'olivera    anirem eixamplant l'entrada.
L'oliva i l'oli
Per una banda tot allò relacionat amb la collita de l'oliva i la fabricació de l'oli, així com el seu ús en la nostra cuina.








Les oliveres mil·lenàries.
 En molts pobles i comarques l'antiguetat de les oliveres fa feredat, tal com ens parla la viquipèdia per exemple de l'olivera mil·lenària de la Vila Joiosa, pensar que fa 2500 anys els habitants de la Marina varen plantar una olivera i encara forma part d'aquest paisatge,  crec que és impressionant.

Les oliveres d'Atzeneta del Maestrat


                           

                               

                      
 
Soca partida d'una olivera al terme d'Atzeneta del Maestrat
                         
                                          
Les Oliveres de Biot (Artana, Plana Baixa)
 Les Oliveres de Biot(Artana, Plana Baixa)
Aquestes dues oliveres monumentals dintre del terme d'Artana , a part de la seua grandaria i forma impressionant tenen la peculiaritat  d'una  d'elles d'haver estat pintada en un quadre pel pintor Biot
                          


                               


La plaça de l'Olivera(Castelló de la Plana)
Aquesta Olivera vinguda de les Useres ( l'Alcalatén) a part de la seua monumentalitat és tot un referent com a lloc de trobada dintre de la ciutat de Castelló de la Plana

                                 

                                     
                                 
 Caminava de la Vall d'Alcalà a Planes de la Baronia , ja al Comtat quan em vaig trobar aquesta olivera.
  És espectacular aquesta olivera, veure  com la soca la té a l'aire totalment

Olivera prop de l'ermita de Maria Cristina a Artana, la Plana Baixa.





Planta aquàtica conreada antigament a les sèquies del Grau

 Desonec el nom científic i el popular, és una planta ornamental aquàtica, conreada ja fa molts anys com a planta ornamental a les séquies del Grau de Castelló de la Plana.



Carabassera ornamental

 Carabassera ornamental.
 Aquesa varietat de carabassa es conrea en horts però s'utilitza per després posar les carabasses en fonts i recipients per fer bonic dintre de casa.  La vaig trobar en un marge caminant pel camí de la Mota de Castelló de la Plana. Si en sé més d'aquesta varieta ho aniré ampliant. Desconec si pertany a l'espècie cucurbita maxima o és una altra espècie.



dimecres, 23 de desembre del 2015

cyperus alternifolius. Paraigüets

Cyperus alternifolius. Paraigüets.
 Es una planta ormanemtal i agafa el nom per la forma que afafen les inflorescències en forma de paraigua.


Senecio cineraria. Cinerària

 Senecio cinerària. Cinerària.
 És una planta de jardí  que la trobem sovint en zones costaneres, en aquest cas es troba a la plantja del Gurugú.

 

dimarts, 22 de desembre del 2015

Laurus nobilis. Llorer

Laurus nobilis.Llorer
 El llorer el solem trobar com a arbre ornamenta, també en bardisses pels jardins, és una arbre per mi d'una gran bellesa, la seua escorça grisa contrasta amb les seues fulles d'un verd brillant.
 Hem de recordar el seu ús per condimentar qualsevol àpat, les fulles es sequen i després s'utilitzen per cuinar. També el seu simbolisme en la història , com a simbol de victòria.


divendres, 27 de novembre del 2015

Arachis hypogaea. Cacau, cacauet

 Arachis hypogaea. Cacau, cacauet

El cacau o la cacauera  és una curiosa planta que creix a l'estiu,  normalment el seu cicle és d'uns tres mesos, normalment a Castelló sempre s'ha sembrat cap a finals de maig o juny, amb la terra trida de collir les creïlles,  i es cull al setembre.  Sota terra fa el pom de cacauets , moltes vegades les branques es claven a terra  per fer crèixer els seus cacaus.



 Les fotos són de l'estiu d'una de les hortes de les Coves de Vinromà

diumenge, 20 de setembre del 2015

Punica granatum. Magraner

Punica granatum. Magraner.
 Seguint el nostre recorregut per Borriol a la vora d'un barranc seguint el recorregut del camí  de les Ermites, vàrem trobar un magraner molt ufanós i amb algunes magranes


 Pel que fa a les cançons populars que ens recorden la magrana entre d'altres tenim El Micalet de Seu.
El Micalet de la Seu
 El Micalet de la Seu xim pum  ole ole pum cata pum meeeeec.
 s'ha obert com una magrana,
s'ha obert com una  magrana xim pum  ole ole pum cata pum meec,
 La culpa la té l'obrer,
 la culpa la té l'obrer xim pum cata pum meeec, que l'ha fet de mala gana, que l'ha fet de mala gana xim pum oleole pum cata pum meeeec. 


I parlant de magranes obertes prop de la Moreria a les Coves de Vnromà  vaig trobar aquestes magranes.

Pyrus communis. Perera.

Pyrus communis. Perera.
Les pereres les trobem conreades en molts pobles, en algunes comarques com el Segria en podem trobar grans extensions. A la meua comarca , la Plana Alta no el solem trobar massa en monocultiu més bé fruiteres escampats al marge del bancal.
 Si que és veritat que a l'horta de Castelló sobre l'any 50 es van fer alfguns perrerars que ara o els han arrancat o es troben abandonats.
 Antigament a la Plana hi havia algunes varietats com la cristalina que ara han desparegut.




Pel que fa a les expressions una de molt carcterística i viva és aixó és de l'any de la pera, per dir a una cosa que és molt antiga.
 Pel que fa  a les rondalles em ve a la memòria la de Peret.
 Molt resumidament això eren dos germans i un mata a l'altre, a l'anomenat Peret,  i al punt on fa l'assassinat creix una perera molt ufana i amb moltes peres, llavors el germa que queda viu , li diu
-Peret tiram una pereta, i el germa des de sota terra li contesta que caigue la més madureta,  i li cau una pedra.
 Aquest estiu passat, concretament l'agost del  2015 en la meua visita al mas del Negre a Ogassa, el Ripollès vaig poder veure una perera monumental al costat del mas
  Un brot de perera blanqueta a Borriol, la Plana Alta.




dijous, 17 de setembre del 2015

Amaranthus Caudatus. Cordons de gitana

Amaranthus caudatus. Cordons de gitana, cua de guineu.
Normalment la majoria de plantes de genere amarantus estan considerades males herbes, però aquesta  és una amarantàcia conreada normalment en jardineria.
 Aquesta en concret és una escepció ja que la vaig trobar en un hort  a la partida de la Vall de Borriol.
 Cordons de gitana

dissabte, 5 de setembre del 2015

Pinet xino

Pinet xino.
 De moment encara no he trobat el seu nom científic  ni he pogut classificar-lo. No té res a veure amb el pi(Pinus pinea) , ja que és una planta herbàcia però recorda una mica la seua forma. És una planta conreada en jardineria però s'escampa facilment pels camps  del voltant.
 En aquest cas el vaig trobar creixent lliurement sota un hort de tarongers a la partida la Mota  de Castelló de la Plana.


Ipomea purpurea. Glòria del matí. Meravelles

Ipomea purpurea.Glòria del matí, meravelles.
Dintre del genere Ipomea trobem aquesta espècie,de vegades hi ha diferències a l'hora de classificar-la, de vegades I purpurea, I. tricolor, i I violacea, s'inclouen com subespècies diferents, i de vegades es tendeix I.tricolor i I. violacea , es tendeix a incloure-les  com la mateixa subespècie.

Pel que fa a la planta és una liana molt robusta, molt conreada en jardineria per cobrir tanques i emparrats, que moltes vegades la  podem trobar en camps abandonats, la qual   s'ha assalvatjat.







 En aquest cas les plantes les vaig trobar a Ondara, tenen una tonalitat diferent , són més blaves tal vegada són varietats diferents o es perquè és una espècie diferent, no ho sé.